Taken 2

Uppföljaren till "Taken" med Liam Neeson i spetsen: Taken 2 (2012)
 
 
I rollerna: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, Leland Orser, John Gries, D.B. Sweeney, Luke Grimes, Rade Serbedzija, Kevork Malikyan & Alain Figlarz
Regi: Olivier Megaton
Manus: Luc Besson & Robert Mark Kamen
Genre: Action, Crime, Thriller
 
Kortfattad handling
I Istanbul blir ex-CIA agenten Bryan Mills (Liam Neeson) och has exfru Lenore (Famke Janssen) kidnappade av fadern av mannen som kidnappade hans dotter i "Taken".
 
Fördelar
Jag tog en impuls-bio igår med en kompis. Vi kunde inte bestämma oss för vilken vi skulle se, men det blev "Taken 2".
Jag hade hört mycket skit om den här filmen från kända kritiker, så jag gick in i salongen med deras ord i huvudet...
- Vad är det för fel på er? "Taken 2" är en bra film.
 
Tyckte du om "Taken" kommer du förmodligen tycka om den här också.
Den är uppbyggd ungefär på samma sätt som den förra - alla är lyckliga och glada tills Liam Neeson får på sig badass-kostymen och börjar döda folk.
 
Skillnaden mellan de två är att även Liam Neeson's karaktär blir kidnappad och man får se hur han hanterar en sådan situation, vilket var väldigt intressant.
Till skillnad från "Taken" har dottern Kim (Maggie Grace) och exfrun Lenore fått en bättre introduktion och mer scentid. De har mognat som människor och är nu mer intressanta att följa eftersom man nu har en "riktig karaktär" att hålla på. I förra filmen visste man bara att Bryan Mills var ett badass som löpte amok och mördade alla som kom i hans väg. I "Taken 2" fick vi fler än en karaktär att fästa oss vid.
 
Jag tyckte även om hur den dolda humorn speglade förra filmen. Det refererades lite komiskt tillbaka till hur överbeskyddande Bryan är över sin dotter. Så det finns en hel den smått komiska scener med Bryan, Kim och Kims nya pojkvän Jamie (Luke Grimes).
 
Actionscenerna är lika badass som i förra filmen. Brutala fightscener och biljakter (där tyvärr kameran inte var helt bra). Men överlag bra action. 
 
Det som är lite roligt är att Bryan Mills har så lätt för att switcha från att vara en empatilös mördarmaskin till en myspappa som äter glass med sin dotter.
 
Tyvärr är "Taken 2" väldigt förutsägbar...Men vem bryr sig? Liam Neeson hämnas på de som ville hämnas för att Liam Neeson ville hämnas i "Taken"...you lost?
 
Nackdelar
De flesta kritiker klagar på att filmen är förutsägbar. Och ja, det kan jag hålla med om men jag tycker inte att det gör så mycket. Originalet "Taken" var också förutsägbar eftersom vi visste att Liam Neeson skulle mangla alla som rörde honom.
Trots att den är förutsägbar så är den otroligt underhållande.
 
Vad jag däremot kan säga inte var bra var kameran. Det är såklart "skakig kamera" jag talar om, men det här var inte bara skakigt. Det var OTROLIGT skakigt. I 90% av alla fightscener och biljakter zoomade kameran in och skakade så okontrollerat att det var helt omöjligt att förstå vad som hände. Man hör ljudeffekterna av knytnävar som slår in någons skalle...men man ser det fan inte.
Så ett stort minus till kameran.
 
Större delen av filmen är en spännande nagelbitare. Men helt plötsligt verkar regissören ha glömt bort allt vad "karaktärsfokus" heter och bara inriktat sig på olika sätt att döda folk på. Liam Neeson går in i ett hus i tron att han är "The Punisher" och slaktar alla han ser. 
Vad gör dottern Kim? Var håller exfrun hus? Lever hon? 
- Det valde regissören att låta vara, vilket störde mig.
 
Annars är "Taken 2" en bra actionfilm. Den gör vad som förväntas av den.
 
Sammanfattning
"Taken 2" är inte riktigt i klass med "Taken", men ändå inte dålig. 
Jag blev positivt överraskad efter all negativ kritik jag hör och det slutade med att jag gick ut från biosalongen nöjdare än när jag kom in.
 
Jag ger "Taken 2" 7/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: