Snabba Cash

Den svenska filmen som slagit till stort i Sverige men också i övriga Europa och USA: Snabba Cash (2010)
 
 
I rollerna: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Lisa Henni, Dejan Cukic, Fares Fares, Mahmut Suvakci, Jones Danko, Lea Stojanov & Joel Spira
Regi: Daniel Espinosa
Manus: Daniel Espinosa, Maria Karlsson & Jens Lapidus
Genre: Crime, Drama, Thriller
 
Kortfattad handling
När Johan "JW" Westlund (Joel Kinnaman) blir involverad i drogtrafiken knyts hans öde till två andra män: Jorge (Matias Varela), som flyr från både polisen och den serbiska maffian och Mrado (Dragomir Mrsic), en torped som är på jakt efter Jorge.
 
Fördelar
Jag visste inte riktigt vad jag skulle ha för förväntningar eftersom jag aldrig gillat svenskt film. Men sedan hörde jag att den, precis som "Män som hatar kvinnor", blivit uppmärksammad i USA. Så jag tänkte "varför inte!"
 
Jag tyckte faktiskt att Snabba Cash var helt okej, trots att den har sina brister. 
 
Regissören Daniel Espinosa har gjort så att filmen drivs mer av stämningen än själva storyn. Vi får känslan att JW mår psykiskt dåligt av allt som händer runt om kring honom och allt kriminellt han blir involverad i - och vem skulle inte bli? En svarttaxichaufför som helt plötsligt finner sig samarbeta med livsfarliga brottslingar som vilken sekund som helst kan bestämma sig för att bryta varenda ben han har i kroppen. 
- Jag skulle också bli psykiskt ostabil.
Sedan har inte filmen överdrivet mycket dialog. Regissören litar på att vi läser av skådespelarnas ansiktsuttryck och hur de agerar i svåra situationer och på så sätt får reda på hur dem känner sig
 
Och Joel Kinnaman illustrerar detta mycket bra. Hans vidöppna ögon och mun när någon blir mörbultad visar mycket väl att han vill gå tillbaka till att bara köra svarttaxi.
Kinnaman är överlag den som ger oss det vi vill ha ut av en skådespelare. 
 
Sedan har vi Jorge, som nyss rymt från fängelset på ett ganska otrovärt sätt, vars mål nu är att slutföra en stor drogaffär som tillslut ska göra honom till den moderna "Scarface".
 
Matias Varela gör ett bra jobb att föreställa en typisk "mycket-snack-och-lite-verkstad-typ", och på något märkligt sätt var han den jag kände mest sympati för, trots att han är ett riktigt arsle.
 
Vår trejde huvudperson är torpeden Mrado som har problem med den serbiska maffian samtidigt som han måste ta hand om sin 8-åriga dotter. Även Dragomir Mrsic gör ett bra jobb i filmen och utstrålar både ångest, ilska och självsäkerhet.
 
Snabba Cash ger oss i stort sett det vi vill se i en sådan här typ av film. Jag gick in och förväntade mig en knarkaffär som går åt skogen, och det fick jag. Bortsett från att filmens action stupar lite så får vi det vi vill ha:
 
- Överlag ett bra skådespel
- Lagomt mycket dialog
- Hållbar story
- Bra karaktärsuppbyggnad
- Behagligt soundtrack
- Spänning
- Okej action
 
Nackdelar
Snabba Cash är beskriven som en actionfilm. Jag trodde inte att vi skulle få uppleva så mycket action, men redan i inledningen får vi se en fartfylld jakt och ett gäng torpeder som slår sönder ett par dörrvakter.
- Jag tänkte "Jaha, det kanske är en riktig actionfilm trots allt!". Men sedan hände det någonting: Filmen liksom stannar upp och vänder om igen och jag blev genast uttråkad. Filmen handlar nu istället mer om JW's psykiska problem än drogtrafiken och spänningen vi blivit lovade. 
Jag hade inte förväntat mig att filmens action skulle blåsa mig av stolen, men jag hade velat haft mer.
Ungefär 70% av filmen handlar om hur karaktärerna inte vill att deras privatliv ska komma i kontakt med den kriminella värden. Lite sådant tycker jag man ska ha med, men en del scener är totalt meningslösa. 
Så när filmen väl är slut sitter man och funderar över varför den inte var 20 minuter kortare.
 
Joel Kinnaman spelar alltså vår huvudkaraktär JW och jag tycker att han gör det överraskande bra. Som jag nämnde ovan så illustrerar han sin psykiska ostabilitet på ett bra sätt, men det blir lite väl tjatigt efter ett tag -
När den 29:e knytnäven prickar någons trut och Kinnamans ögon fortfarande är vidöppna börjar man bli lite irriterad. 
 
Torpeden Mrado försöker hålla fred med den serbiska maffian samtidigt som han ska ta hand om sin 8-åriga dotter. Daniel Espinosa försöker måla upp Mrado som en man som försöker var en bra pappa, trots sitt dåliga val av karriär. 
Genom hela filmen håller Mrado sitt yrke hemligt för sin dotter, tills han helt plötsligt hivar fram ett gäng stora maskingevär framför sin lilla dotter...?
- Trots att hon är åtta år så borde hon förstå att något inte är som det ska, men nejdå. Hon bara sitter där och leker med sin docka utan att säga ett ljud. Jag hade gärna velat se lite dialog mellan dem.
 
Överlag var filmens skådespel helt okej, bortsett från den totalt överdrivna stockholmsdialekten mellan JW's vänner. Jag vet att det är meningen att de skulle målas upp som snobbiga stureplansstekare, men kom igen?
Lite måtta får det väl vara.
 
Sedan tyckte jag även inte att JW's kärleksintresse Sophie (Lisa Henni) var speciellt övertygande. När hon öppnade munnen kändes det som om hon stod hemma framför spegeln och övade inför ett tal. Det var som om matat in sina repliker i hjärnan och läste rakt av utan att göra om dem till sin egen grej. Hon saknade den inlevelse som jag var ute efter.
 
Det sista jag tänker nämna är i stort sett det största felet i filmen. 
I vissa delar är allt bara en enda röra. Man har väldigt svårt att avgöra vem som är vem, vilka som är araber, vilka som är serber, vilka dödade vilka och vem satte dit vem. Det råder en total förvirring och jag fick aldrig riktigt klart för mig vem som var vem tills jag kollade upp det på internet. Som tur var gjorde jag det under filmens gång så att jag inte tvingades sitta som en fågelholk genom hela filmen.
 
Sammanfattning
En bra och underhållande film med bra skådespel och intressanta karaktärer.
Filmens action svajar lite men annars får du det mesta du vill ha ut av en sådan här film.
Men på grund av filmens förvirring, onödiga scener och sega tempo så ger jag den ett lite lägre betyg.
 
Jag ger "Snabba Cash" 6/10
 
Jag hoppas du tyckte om min recension. Har du något förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag! 
 
// Nicke
 

 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: