Skönheten och Odjuret

Ett av Disneys många mästerverk: Skönheten och Odjuret (1991)
 
 
I rollerna: Paige O'Hara, Robby Benson, Richard White, Jerry Orbach, David Ogden Stiers, Angela Lansbury, Rex Everhart, Bradley Pierce & Jesse Corti
Regi: Gary Trousdale & Kirk Wise
Manus: Linda Woolverton, Roger Allers & Chris Sanders
Genre: Animation, Family, Fantasy
 
Kortfattad handling
Belle, vars far hålls fången hos Odjuret, erbjuder ett byte mellan henne och fadern och upptäcker att hennes tillfångatagare är en prins fast i ett odjurs kropp.
 
Fördelar
Jag såg "Skönheten och Odjuret" för färsta gången igår. 
- Yeah, I know right? Lite sent, men vafan - bättre sent än aldrig.
 
Anledningen till att jag inte sett den förrän nu är för att jag trott att jag inte skulle gilla den. Jag har alltid föreställt mig den som en av Disneys "tjejinriktade" filmer. O andra sidan så tyckte jag om "Tangled" som också är mer en tjejfilm, så jag bestämde mig för att ge den en chans i alla fall.
 
Skönheten och Odjuret är en väldigt bra Disneyfilm, om inte en av dem allra bästa. Filmen är en av de Disney som är gjorde under, som jag kallar det, "Disney's guldtid" och höll på från 1991-1994. Andra inräknade i "guldtiden" är "Aladdin" och "Lejonkungen". Det var mellan 1991-1994 som dom allra bästa Disneyfilmerna kom till. Men efter Lejonkungen måste det ha hänt någonting då Disney gav oss "Pocahontas", som inte var i samma klass som de föregående 90-talisterna.
 
Men i alla fall: Skönheten och Odjuret var är en mycket bra film. Storyn om Belle, som förmodligen är den snyggaste karaktären genom Disneys historia. (Håll käften! Det är inte konstigt att finna en tecknad figur attraktiv...).
Belle erbjuder sig att ta hennes fars plats som Odjurets fånge och Odjuret tänker förmodligen: "Den snyggaste karaktären i Disneys historia vill bo hos mig...KÖR TILL!"
Och självklart hatar dom varandra. Belle vill inte komma ut från sitt rum för att äta middag med Odjuret:
 "Fine! Then you can stay here and STAAAAAARVE!"
- Där har vi min favoritreplik! Lätt!
 
För det mesta är Belle, till skillnad från Odjuret, väldigt hövlig. Förutom den gången Odjuret hotfullt förbjuder henne från att gå till en viss del i slottet och hon gör det ändå. Var tog hövligheten vägen, Belle? Det är som att gå igenom någons dagbok. Douchebag!
 
Skönheten och Odjuret är har en väldigt fin story, fin animation, karaktärer man lätt fäster sig vid och roliga sidokaraktärer! 
Det är det disney gör bäst - komiska sidokaraktärer. I Skönheten och Odjuret har vi framför allt Gaston, Lefou, Lumiére och Cogswortt som i stort sett gör hela filmen. Kvinnokarlen Gaston är i stort sett världens största arsle och är en av de bästa karaktärerna i filmen. Och varje film behöver sin lilla "idiot-som-alltid-åker-på-stryk-karaktär", som här är Lefou.
 
Förutom att jag tyckte filmen var väldigt rolig så är storyn väldigt fin och gillningsbar. Belle och Odjuret hatar varandra, men blir under filmens gång mycket bra vänner och till sist ännu mer än så. 
I mitten av filmer när de var som mest otrevliga mot varandra hade jag väldigt svårt att se att detta skulle leda till romantik, men de fixade det på ett fantastiskt sätt.
 
Och jag gillade rösterna. Belle (Paige O'Hara), Odjuret (Robby Benson), Gaston (Richard White) och Maurice (Rex Everhart) hade väldigt behagliga och trovärda röster som passade perfekt för karaktärerna och som gjorde filmen ännu bättre.
 
Och man kan inte klaga på musiken i en Disneyfilm. Den är i en klass för sig!
 
Vad som är fantastisk med alla disneyfilmer är att de inte bara är underhållande, utan att dem också har ett budskap. I Detta fallet t.ex "Döm inte någon på utsidan" eller "Skönheten finns inom oss". Och jag tycker om hur de använder dessa budskap för att göra en fantastisk film.
 
Nackdelar
Jag har väldigt svårt för att hitta någonting dåligt med den här filmen, men:
 
(SPOILER ALERT!)
Måste jag nämna någonting så är det väl den så kallade "P12-romansen". Jag kunde inte riktigt köpa att Belle blev kär i Odjuret i slutet. Jag menar, hur länge var hon egentligen fast i slottet? 2-3 veckor?
 
Sammanfattning
En väldigt intressant story, omtyckta karaktärer, bra röstanpassning, animation och allt annat som gör en Disneyfilm till en äkta Disneyfilm.
 
Jag ger "Skönheten och Odjuret" 9/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: