Ringaren i Notre Dame

Disney famlar i mörker: Ringaren i Notre Dame (1996)
 
 
I rollerna: Jason Alexander, Tom Hulce, Tony Jay, Paul Kandel, Charle Kimbrought, Kevin Kline, Demi Moore & Heidi Mollenhauer
Regi: Gary Trousdale & Kirk Wise
Manus: Tab Murphy, Victor Hugo, Irene Mecchi, Jonathan Roberts & Will Finn
Genre: Animation, Drama, Family
 
Kortfattad handling
En deformerad klockringare måste slå sig fri från den ondskefulla Frollo för att kunnda hjälpa sin vän Esmeralda.
 
Fördelar
Så här långt ned i mörkret har Disney aldrig tidigare vandrat.
 
Till viss del kan jag tycka om mörkret i filmen:
 
Frollo är förmodligen den mest ondskefulla disneykaraktären någonsin. Så fort han hamnade i bild visste man direkt att "det här är ren onska". Han var också den bästa karaktären i filmen.
Det jag tyckte om mest var sättet både karaktären och röstskådespelaren förde de iskalla replikerna och dialogerna. Det var nästan som om replikerna flög ut genom TV'n och spred kyla i rummet jag satt i.
Vad som också är bra med karaktären är att han kort och gott symboliserar onska. Han är klädd i svart och mörklila, vilket ofta används i disneys mörkare partier, och det funkade alldeles ypperligt även här - om inte bättre!
 
Röstskådespelarna får godkänt. Demi Moore som Esmeralda var bra och Tom Hulce som Quasimodo funkade helt okej. Men om man jämför med t.ex "Lejonkungen" var den här filmen ingenting.
 
Jag var inget stort fan av den här filmen, men om något vägde upp det så var det musiken!
Otroligt mäktiga toner i samtliga nummer! Frollos sång var iskall och brilliant! Tyvärr har inte musiken någon "röd tråd" som gör att man lättare kan lägga låten på minnet. Jag hade glömt bort dem så fort filmen var slut. 
 
Annars tyckte jag animationen var helt okej. 
Men jag hittar fel - stora fel.
 
Nackdelar
Budskapet finns där - magin gör det inte.
 
Den här filmen utstrålar inte samma brillianta kreativitet som de andra har. Den saknar det där lilla extra jag behöver för att jag ska kunna kalla den en "Disney klassiker". 
Jag tyckte inte storyn var hållbar. Den handlar om Quasimodo som vill bli accepterad. Sedan är det lite drama vid sidan om men inget jag intresserade mig för.
 
Filmen har tre stenstatyer som tydligen ska stå för filmens humor. Problemet är bara att skämten inte studsade. 
- Vi tänker oss att t.ex Johan Glans kör standup på "Stockholm Live" och att skämten symboliseras av en tennisboll. Johan Glans är en rolig männsika som gör att bollen studsar flera meter högt och publiken skrattar som aldrig förr.
I "Ringaren i Notre Dame" symboliseras skämten istället av en tung medicinboll. För att få den att studsa måste man ta i så in i helvete, och ändå studsar den bara några ynka centimeter upp i luften.
 
Skämten var löjliga, föll platt och frambringade inte skratt.
Filmen hade behövt humor för att kompletera den mörka och ondskefulla stämningen. Istället har vi bara ett mörkt, ondskefullt drama som snarare frambringar mer tårar än skratt. Den enda karaktären som var rolig var den lilla geten - som typ sa "bääh" en eller två gånger...
 
Och jag tyckte verkligen inte om det religiösa konceptet. I vissa sånger passade det utmärkt men för min egen del undviker jag helst filmer som har ett religiöst koncept.
- Till er som undrar varför, är jag ateist.
 
Jag har också väldigt svårt att köpa det eviga "kärlek-vi-fösta-ögonkastet-tjafset" Disney envisas med att ha med i varannan film. Jag mäkte inte av någon romantisk kemi mellan Esmeralda och Phoebus överhuvudtaget! Det var inga djupa blickar eller någonting. Pang på rödbetan bara!
 
Buskapet i filmen är förstås väldigt fint och bra.
- "Döm aldrig någon efter utsidan"...vänta lite nu...var det inte PRECIS DET buskapet var i Skönheten och Odjuret? Varför envisas med att ha med det igen efter knappa fem år? Vi har redan hört det 100 gånger!
 
En annan rolig sak är att jag tyckte att FROLLO tilltalades FRODO hela tiden! Jag kunde inte sluta anmärka på det, villet ledde till en hel del störningar i handlingen. Allt som skulle vara seriöst blev plötsligt väldigt humoristiskt...
 
Sammanfattning
Bra animation, musik och karaktärer.
Men jag tyckte inte om det religiösa konceptet, humorn eller handlingen.
 
Jag ger "Ringaren i Notre Dame" 5/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: