Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Jag misstänker att Steven Spielberg och George Lucas gick på droger när de gjorde den här filmen: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull: (2008)
 
 
I rollerna: Harrison Ford, Shia Labeouf, Cate Blanchett, Karen Allen, Ray Winstone, John Hurt, Jim Broadbent, Igor Jijikine & Alan Dale
Regi: Steven Spielberg
Manus: George Lucas, David Koepp, Jeff Nathanson & Philip Kaufman
Genre: Action, Adventure
 
Kortfattad handling
Indiana Jones kallas tillbaka till äventyrslivet för att undersöka mysteriet med "The Crystal Skull".
 
Fördelar
Det hade gått 19 år sedan "Indiana Jones and the Last Crusade" kom ut, och, jag personligen, var väldigt förväntansfull.
Så hur var den?
- Ja...det är inte det bästa jag sett direkt.
 
Den här filmen var en stor besvikelse, men på plussidan kan jag i alla fall hitta Harrison Ford. Harrison Ford ÄR fortfarande Indiana Jones. Han har fortfarande samma kemi och magi för att karaktärern ska fungera på samma sätt som förr och gör sitt yttersta för att få fram en bra film. 
 
Shia LaBeouf var också ganska bra. Jag hade förväntat mig att han skulle vara lika irriterande som i "Transformers", men så var inte fallet. Han hade en hel del roliga repliker och jag gillade karaktären.
 
Filmens dialoger svävar lite fram och tillbaka mellan bra och löjligt, men actionscenerna är faktiskt ganska bra med en del häftiga biljakter. 
 
Hade hela filmen varit som den första halvtimmen hade den varit kanon! Tyvärr var det inte så, då hela filmen kolapsar och istället blir otroligt löjlig.
 
Nackdelar
Inte för att det spelar någon roll men...varför?
 
Varför, efter 19 långa år, kommer det en ny "Indijana Jones"? 
 
- Första halvan av filmen var riktigt intressant, när vi får veta vad Dr. Jones har haft för sig under alla dessa år. Men när det väl börjar hända saker, som ska föreställa vara ett riktigt "Indiana Jones-äventyr", blir istället allt otroligt löjligt och osammanhängande.
 
Cate Blanchett spelar en ond soldat eller vad fan hon nu skulle föreställa. Den karaktär som ska föreställa den farliga brottslingen utgör inget hot mot vare sig Indiana Jones eller någon i hans närhet. Hon bara "är där" utan att tillföra vare sig hot, skräck eller spänning.
Det är inte det att hon är en dålig skådespelare eller någonting, men karaktären kunde lika gärna varit luft.
 
Karen Allen, som var med i den första "Indiana-filmen" är nu tillbaka igen. I "Raiders of the Lost Ark" var hon fantastiskt bra som den typiskt rädda tjejen som finns i varje Indiana Jones- och och James Bond-film.
Här däremot är hon en tuff kvinna som, helt utan problem, kör utför ett stup i 100km/h. 
Och hennes repliker och dialoger blir väldit löjliga och ansträngda då hon troligen försöker spela som hon gjorde för 19 år sedan. 
 
John Hurt spelar Professor Oxley, som tappat förståndet.
- Jag kan inte säga att jag tyckte om hans karaktär, då han mer såg ut och uppförde sig som Albus Dumbledore på kokain.
 
Actionscenerna var som sagt ganska bra. Men det blev lite väl löjligt en del gånger.
Shia LaBeouf's karaktär svingar sig i lianer bättre än både Tarzan och Spider-Man. Och detta ska alltså föreställa en motorcykel-åkande tonåring som aldrig satt sin fot i vare sig en skog eller en djungel?
- Skärpning!
 
En annan sak jag reagerade på var "myr-scenen", när 9394493 myror kommer upp ur marken och börjar äta på människor.
- Om jag inte misstar mig var det nästan exakt det som hände i "Mumien". Enda skilnaden där är att det är köttätande skalbaggar istället för myror. Men fortfarade...samma grej.
- Tjuveri!
 
Storyn var heller inget vidare. När väl filmen var slut började jag fundera om det verkligen var Spielberg och Lucas som skrivit filmen, och inte en 11-åring.
För en Indiana Jones-film är den alldeles för komplex och har ingen ordentlig hållpunkt som håller styr över diverse övernaturliga saker som händer.
 
- Att, i en Indiana Jones-film, se Aliens flyga iväg i ett gigantiskt rymdskepp mitt ute i ingenstans tänjer en del på mitt tålamod. Det blev bara för mycket och paroderade den originella trilogin.
 
Sammanfattning
Helt klart den svagaste av de fyra Indiana-filmer som gjorts. 
 
Men trots de fel jag räknat upp har den ett okej underhållningsvärde, och kan fungera att titta på om det verkligen inte finns något annat att se på TV en lördagskväll.
- Men bra är den inte.
 
Jag ger "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" 5/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: