Harry Potter och Hemligheternas Kammare

Harry Potter och Chris Columbus är tillbaka: Harry Potter och Hemligheternas Kammare (2002)
 
 
I rollerna: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris, Toby Jones, Kenneth Branagh, Robbie Coltrane, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Grace & Christian Coulson
Regi: Chris Columbus
Manus: Steve Kloves & J.K. Rowling
Genre: Adventure, family, Fantasy
 
Kortfattad handling
Harry Potter är tillbaka för sitt andra år på Hogwarts för att där höra mystiska röster och möta avancerad ondska.
 
Fördelar
Jag såg den förra filmen innan jag läste boken, och så även med den här.
 
"Harry Potter och Hemligheternas Kammare" har en väldigt bra story. Ett år har gått sedan Harry mötte Voltemort och nu är det alltså dags igen.
Som i förra filmen har Columbus gjort ett bra jobb med att hålla sig till boken. Dock finns det vissa scener i boken där vi får lära känna våra karaktärer lite närmare som jag skulle velat haft med i filmen. Och även en del twister karaktärerna emellan. T.ex Harry och Snapes extrema hat för varandra har inte alls en stor del.
 
Alla karaktärer från förra filmen är med igen (utom Professor Quirrell som ju dog), men vi får även lära känna ett par nya intressanta karaktärer:
 
Gilderoy Lockhart
Kenneth Branagh spelar den fåfänge, smått idiotiska författaren/läraren Gilderoy Lockhart, och gör det väldigt bra.
Lockhart är den komiska karaktären i filmen och min personliga favorit. Jag hade verkligen önskat att han hade representerat sin roll i fler filmer/böcker.
 
Lucius Malfoy
Jason Isaacs spelar Draco Malfoys far och får, med sin karaktäristiska personlighet, blodet att frysa till is. Mycket bra skådespel och det var helt klart han och Branagh som stal hela filmen.
 
Arthur Weasley
Mark Williams porträtterar bröderna Weasleys pappa. Även Williams karaktär hyser en del komik och glädje. Mycket bra karaktär!
 
Dobby
Husalfen Dobby är nog den mest häpnadsväckande karaktären i filmen. Han är otroligt ful med samtidigt...jag kan inte tro att jag säger det här...lite gullig. Dobby är en mycket omtyckt karaktär som även han har sina komiska sidor.
 
Alla skådespelare känns rätt! Dem ger liv åt älskade karaktärer. J.K Rowling måste vara stolt!
 
Den här filmen har en mörkare ton och ger rum åt mer spänning. Filmens "action" eller vad man ska kalla det är faktiskt väldigt bra. Och specialeffekterna ska vi inte tala på! Guld!
 
Men jag har alltid tyckt att den här filmen är den svagaste i serien. Bra, underhållande men har inte samma magiska känsla som i den förra filmen.
 
Nackdelar
Den här filmens ton och atmosfär är mycket mörkare och dystrae än den var i förra filmen. Och det var just det jag älskade med den förra - Hur Columbus kunde få allt att kännas lycklig och ändå klämma in mystik och spänning med mörk toning. 
I slottets mörka korridorer och i själva kammaren känns allt lite "Tim Burton". Golven och väggarna känns väldigt kalla, skådespelarnas uttryck känns inte alls lika glädjefyllda och miljön påminner mer om en skräckfilm. Jag säger inte att miljön och scenografin är dålig, tvärtom! Dem har gjort ett mycket bra jobb med det hela, men det sätter sig inte riktigt på rätt plats. 
- Chris Columbus är helt enkelt inte skapt för att göra film i mörker. Hans filmer ska ha en lycklig ton.
 
Jag kände också att en del effekter och spänning fanns till bara för "effekterna och spänningens skull". Det blev lite för överdrivet vissa stunder och överdramatiserat skådespel på detta var ingen hit!
 
Jag tyckte även att barnskådespelarnas agerande stördes lite av att dem "har växt upp". Istället för barn är de nu tonåringar som precis lärt sig att hantera sin nya röst - målbrottet!
Målbrottet skär igenom vissa scener och gör att det blir väldigt opersonligt och tråkigt.
 
I "Harry Potter och de vises sten" var min favoritscen helt klart Quidditchmatchen! Och så kommer det även en quidditchmatch i den här filmen och jag tänkte "JA! En favorit i repris!"
- men det var inte alls någon "favorit i repris".
Istället för att få se en match med "riktigt spel" får vi istället se Harry och Malfoy flyga runt jämsides i cirklar för att få tag i kvicken. Och kameran byter vinkel så snabbt att det är svårt att uppfatta vad som händer.
- Nej, jag blev besviken!
 
Vi får även stifta bekantskap en en ny karaktär som bara hade en replik i förra filmen:
Ginny Weasley
Ginny spelas av Bonnie Wright och är bröderna Weasleys lillasyster.
Jag tyckte verkligen inte om hennes skådespel. Hennes ansiktsuttryck med vilt uppspärrade ögon och överdramatiserade repliker påminde mer om en hjärndöd fisk. 
 
Sammanfattning
Om filmen hade behållt sin magiska känsla från den förra filmen hade jag uppskattat den mer. Det är en underhållande film med bra specialeffekter och med två utstickande karaktärer som stjäl filmen.
Men tyvärr...den svagaste filmen i HP-serien.
 
Jag ger "Harry Potter och Hemligheternas Kammare" 6/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: