Harry Potter och Fången från Azkaban

Den tredje filmen om Harry Potter, denna gång med Alfonso Cuarón bakom kameran: Harry Potter och Fången från Azkaban (2004)
 
 
I rollerna: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambon, Gary Oldman, David Thewlis, Alan Rickman, Tom Felton, Robbie Coltrane, Timothy Spall & Maggie Smith
Regi: Alfonso Cuarón
Manus: Steve Kloves & J.K. Rowling
Genre: Adventure, Family, Fantasy
 
Kortfattad handling
Harry ser fram emot ett nytt tevligt år på Hogwarts men möts av nyheten att den dömda mördaren Sirius Black har rymt från fängelset och är på jakt efter honom.
 
Fördelar
Denna gången hann jag läsa boken innan jag såg filmen, så lite har jag att jämföra med!
 
Den här serien är svår att recensera. För det första är jag ett stort Potter-fan och har väldigt svårt för att tala illa om filmerna och för det andra går det inte att jämföra med böckerna utan att spoila allting.
Men i alla fall: Här kommer recensionen:
 
Harry är alltså jagad av en förymd mördare. Bl.a detta gör att filmen får en mycket mörkare ton och är mer anpassad för äldre publik. Samtidigt som HP-gänget växer blir fansen äldre. Det kommer såklart nya fans också men majoriteten har varit med från början och uppskattar den därför bättre.
 
Vi har en ny regissör: Mexikanaren Alfonso Caurón, som för mig är totalt okänd, har fått i uppdrag att ta hand om den här filmen.
Caurón har gjort ett bra jobb med att få publiken att förstå att Harry växer och går igenom samma saker som vi gör (vid sidan om att döda basilisker med magiska svärd). Man börjar ana att tonårskrisen närmar sig och att känslorna svämmar över. 
Harry är inte klassisk hjältemodig, han rår inte på alla onda krafter eller all sorg och ilska mot sitt förflutna - och det är detta som gör att berättelsen om Harry Potter har en sådan styrka.
 
Till skillnad från förre regissören Chris Columbus kan Caurón konsten att göra en film med mörk ton. Det dystra mörket passar bra in med alla Harrys känslor och all ondska som finns gjuten i filmen djup.
Filmen är också mer realistisk än de förgående:
- Skådespelarnas repliker faller naturligare och inte lika opersonligt
- Harrys föräldrar framstås inte som helgon längre, utan mer som vanliga människor
- Michael Gambon har ersatt Richard Harris som Albus Dumbledore och beter sig nu mer som en vanlig rektor än som en kung.
- Eleverna bär skolklädnad under lektionstid och "vardagskläder" övriga tiden.
- Chris Columbus lite "överdrivna" magiscenografi har ersatts med en trovärdigare tolkning.
- Verklighetens vardagliga problem och känslor kopplas betydande in i filmen. Den innehåller lycka, vänskap, rasism, ensamhet, styrka, svek, rättvisa och orättvisa på ett verkligare sätt.
 
Men magin har självfallet inte försvunnit! Den finns ännu kvar lika bra invävd i filmens handling och scenografi som i dem förra, men dock lite mindre häpnadsväckande och inte lika överanvänt. 
Vi får stifta bekantskap med nya magiska djur, varelser och objekt som de flesta finner mycket intressanta!
 
Storyn är jättebra! Känslan att känna sig jagad och iaktagen sätter sig i huvudet på åskådarna och sympatiserar med huvudkaraktärerna. 
 
Nya geniala karaktärer:
Sirius Black spelas av världsskådespelaren Gary Oldman. Black är en intressant karaktär som vi i den här filmen inte riktigt lär känna men som lämnar ett starkt spår efter sig.
 
Sybil Trelawney är en av skolans lärare som vi ser för första gången. Hon lär ut spådom och är en ganska knepig och komisk karaktär och spelas av Emma Thompson.
 
Remus Lupin är den nya mystiska försvar-mot-svartkonster-läraren som får bra kontakt med Harry. han spelas av David Thewlis.
 
Dementorerna var fantastiskt bra gjorda! Det var EXAKT så jag hade föreställt mig dem i boken!
 
Dessa tre karaktärer porträtteras på ett mycket bra och trovärdigt sätt och gör filmen mycket bra.
 
I övrigt är den här flmen en otroligt stark film och en av mina favoriter i sereien. Bra kamera, regi, handling och med starka, omtyckta karaktärer.
Winning!
 
Nackdelar
Trots att filmen är 140 minter lång hade jag gärna sett att den varit lite längre. Trots att den ibland nödvändigt avviker från boken blir vissa scener enormt stressade. Det händer alltför mycket alltför snabbt. En del betydande scener blir alldeles för korta och vissa förvinner helt. 
Jag tyckte att filmen höll sig bra till boken, med några undantag. 
Det finns en hel del stycken i boken som ger den där "lilla extra känslan" som man behöver för att uppfatta historien klart och tydligt, och de styckena fanns inte med i filmen överhuvudtaget. Saker man behöver veta glöms bort och uppkommer igen i en senare film - och då har man ingen aning om vad fan som försegår!
 
Vissa karaktärer saknade jag i filmen. Professor McGonagall (Maggie Smith) har knappt någon scentid alls, och det ärväldigt synd. Det är en bra och potentiell karaktär. Även Malfoy, Crabbe och Goyle (Tom Felton, Jamie Waylett och Josh Herdman) försvinner lite i filmen. Dem är bara med i de s.k "komiska scenerna och eftersom Harry och Draco är ärkefiender är detta lite dåligt.
 
Vilket jag även klagade på i recensionen av förra filmen var att quidditchen blev utelämnad - och så var det i den här. I boken uppkommer quidditchen ett flertal gånger. I filmen spelas det quidditch en enstaka gång, och då enbart i ca en minut. MER QUIDDITCH!
 
Annars är den här filmen bra!
 
Sammanfattning
En mycket bra film som håller sig bra till boken, är mer realistisk och går in på verklighetens problem och känslor.
Den har lite småfel här och där - men vem fan bryr sig?
 
Jag ger "Harry Potter och Fången från Azkaban" 8/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: