Harry Potter och den Flammande Bägaren

Nya regissören Mike Newell tar på sig den fjärde filmen i serien: Harry Potter och den Flammande Bägaren (2005)
 
 
I rollerna: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watsom, Michael Gambon, Robbie Coltrane, Robert Pattinson, Tom Felton, Bonnie Wright, Brendan Gleeson, Timothy Spall & Ralph Fiennes
Regi: Mike Newell
Manus: Steve Kloves & J.K. Rowling
Genre: Adventure, Family, Fantasy
 
SPOILER ALERT!
 
Kortfattad handling
Harry är tillbaka för sitt fjärde år på Hogwarts där turneringen i magisk trekamp ska hållas, och mystiskt nog blir Harry utvald till en av turneringens deltagare.
 
Fördelar
Precis som i "Fången från Azkaban" är den här filmen allt mörkare och inte lika anpassad för små barn som de två första var.
Nya regissören Mike Newell har byggt upp filmen på ett mörkt samt spännande sätt. Även de som inte läst boken förstår att turneringen i magisk trekamp är mycket farlig och i värsta fall kommer kräva någons liv.
 
Efter att ha sett gigantiska drakar i första utmaningen kunde man inte riktigt se vad som skulle toppa det. Men resten av utmaningarna var minst lika farliga och inte värre.
Jag älskade labyrintdramat! 
Jag kände med karaktärerna! Att springa runt i en flera meter hög labyrint med bara ljuset från trollstaven som vägledning...
- Jag skulle förmodligen ha kurit ihop mig i fortserställning och låtsats att jag låg hemma i min säng.
Så det gjorde regissören och skådespelarna väldigt bra!
 
Handlingen är också väldigt bra. Jag tycker om att vi äntligen får upp ögonen för att Hogwarts faktiskt inte är den enda skolan för trolldom och att inte Storbritannien är det enda landet med trollkarlar och häxor.
Att få sätta färg på hur de utländska trollkarlarna beskrevs i boken var jättekul! 
 
Specialeffekterna har gått upp nåfra snäpp i trappan. Otroligt bra effekter i filmens "actionsekvenser"!
 
Jag tycker också att Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint har växt som skådespelare. De har mognare dialog med varandra, bättre utrryck och trofastare repliker.
Våra vuxna skådespelare är lika bra som alltid. Maggis Smith, Robbie Coltraine och Alan Rickman står för fantastiskt skådespel så vårt de är i bild.
 
Och tillslut får Lord Voldemort ett riktigt ansikte. Ralph Fiennes gör här en fantastisk tolkning av Voldemort! Jag kan inte tänka mig någon annan än honom till den här rollen!
 
Filmen håller, trots att det finns en hel del fel.
 
Nackdelar
Filmen är lojal mot boken...men ändå inte då det är mycket som fattas.
Om du inte läst boken möts du av en underhållande men stressande film och om du läst boken så kommer du reagera på hur mycket som fattas och hur mycket som ändrats.
 
Mycket som jag fann mycket intressant och gripande i boken finns antingen inte med i filmen överhuvudtaget eller har ändrats till något helt annat. 
En karaktär som t.ex Ludo Bagman finns inte ens med i filmen, och spelade i boken en stor komisk roll och en man som var ganska betydande för turneringen. Att skippa honom helt är för mig ett idiotiskt beslut!
 
Jag kände också att onödiga detaljer blev inkastade i filmen bara för att läsarna skulle känna igen sig. Saker som inte tillför någonting kan helt plötsligt komma på tal i en betydande konversation och de som då inte läst boken kommer inte att förtså ett skit om vad som försegår.
 
Jag saknade också en del karaktärer. Severus Snape är inte med i alls många scener, Draco Malfoy spelar en mycket liten betydande roll och familjen Dursley är inte med överhuvudtaget. Familjen Dursley har blivit lite av en charm i HP-serien och är bara karaktärer som SKA vara med i minst ett par scener, så att utelämna dem är lika idiotiskt som att strunta i Bagman.
 
En annan sak som är totalt borta är magilektionerna! Ett helt år på en trolldomsskola utan magilektioner? Vad är det för fel på er? Det är sådant som gör HP-serien bra! Spännande dramatik blandat med klassiska scener i en lektionssal.
- Att inte involvera magilektioner i en Harry Potter-film är som att Kevin McCallister i "Ensam Hemma" inte skulle sätta upp fällor för skurkarna.
 
Ett annat fel är att de nya karaktärerna knappt blir introducerade. Vi har en hel djungel med nya karaktärer som man inte lär känna. Fleur Delacour, Cedic Diggory, Viktor Krum, Cho Chang, Madame Maxime, MadEye Moody, Igor Karkaroff och Rita Skeeter hade alla bra karaktärsbeskrivningar i boken, men som är totalt bortblåsta boken. 
 
Men det absolut största felet i filmen och det som jag störde mig mest på var ALBUS DUMBLEDORE.
 
Michael Gambon har ersatt Richard Harris som Albus Dumbledore. I förra filmen tyckte jag om att Gambon hade ändrat Dumbledore till det bättre. Han framstod mer som en rektor än en kung. Men i den här filmen kände vi inte igen honom.
- Istället för den lugna och sansade Dumbledore möts vi istället av en aggresiv gammal gubbe som inte har koll på någonting.
När Harry bliv vald till en av turneringens deltagare springer Dumbledore ilsket fram till Harry, skakar hårt om honom och skriker och gormar för full hals! 
- Sedan när är det lagligt för lärare/rektorer att ruska om sina elever?
Dumbledore har förvandlats från den skickligaste trollkarlen genom alla tider till en våldsam, ilsken gammal gubbe.
Michael Gambon är ingen dålig skådespelare, men hans roll som Albus Dumbledore i den här filmen var fan inte okej.
 
Sammanfattning
Det fanns delar jag gillade. Jag gillade turneringens utmaningar, specialeffekterna och huvudkaraktärernas konversationer med varandra.
 
Men tyvärr fanns det fler saker jag inte gillade. Albus Dumbledore blev förstörd, Scener saknades, karaktärer försvann och saker ändrades hit och dit.
 
Jag ger "Harry Potter och den Flammande Bägaren" 6/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Olivia

Jag håller med dig om att det är otroligt irriterande att saker tas bort, så känner jag speciellt i femman där de tar bort allt om profetiorna, shit, va besviken jag blev. Men vad ska man säga? Kan ju inte låta bli att älska dem ändå.

Svar: Som tur är hade ju J.K. Rowling en hel del att säga till om. Jag vill inte ens tänka på hur förstörda filmena hade blivit utan henne...
Niklas

2014-12-19 @ 09:39:19
URL: http://sammels.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: