Harry Potter och De Vises Sten

Magin får liv med hjälp av ressigören Chris Columbus: Harry Potter och de vises sten (2001)
 
 
I rollerna: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Ian Hart, Matthew Lewis, Tom Felton & Richard Griffiths
Regi: Chris Columbus
Manus: Steve Kloves & J.K. Rowling
Genre: Adventure, Family, Fantasy
 
Kortfattad handling
Harry Potter växer upp hos sin hemska fosterfamilj, men en dag får han ett brev som förändrar hans liv.
 
Fördelar
Här ser ni ett troget Potter-fan! Jag har läst böckerna 100 gånger, sett filmerna 100 gånger, spelat spelen och t.om forskat om Harry Potter.
 
1997, när boken kom ut var jag liten och hade inget intresse av att läsa den. Fyra år senare kom filmen baserad på den bästsäljande boken. Jag såg alltså filmen innan jag läste boken, vilket man helst inte ska göra. När jag sedan läste boken blev jag förvånad över hur mycket bättre den var i jämförelse med filmen.
Men skitsamma - det är filmen jag ska recensera!
 
Den här recensionen kommer innehålla ett par SPOILERS! Men kom igen? Har du inte sett eller läst Harry Potter beklagar jag din hemska barndom.
 
Regissören Chris Columbus (mest känd för "Ensam Hemma") har gjort ett magnefikt jobb med att förverkliga Harry Potter och dess magiska stämning som flyter i slottets alla korridorer och övriga magivärlden. 
 
Även om boken innehåller mer detaljerade scener och konversationer så tycker jag ändå att den här filmen förhåller sig ganska bra till boken. Vissa delar skulle jag verkligen velat se här, men det var inte hjärtskärande att dem inte var med.
Öppningsscenen är väldigt lik boken, om man räknar bort Dumbledores ologiska babbel om glass.
 
Filmen lever högt på alla imponerande specialeffekter som får magin att komma till liv. Trots att vi vet att magi inte finns får vi ändå känslan av att den gör det. Det är väldigt irriterande! Det finns säkert ungar som, efter att ha sett Harry Potter, försöker flyga på kvastar hemma.
 
Lille Kevin sitter på skorstenen
- Mamma, mamma, titta på mig mamma! Jag kan flyga!!!......PANG!
- ÅH HERREGUD! RING EFTER AMBULANS!
 
Något sådant kanske...? Tragiskt men påhittat.
 
Scenografin är fantastiskt. Jag älskar den magiska och mystiska miljön Chris Columbus har skapat. 
 
Skådespelarna gör ett mycket bra jobb! Författarinnan J.K Rowling var mycket noggrann med vilka skådespelare som skulle få representera hennes älskade rollfigurer. Efter ett års letande hittade dem sin Harry Potter, Daniel Radcliffe. Daniel Radcliffe passar verkligen jättebra som Harry Potter och sätter varenda replik som om han varit en professionell skådespelare i 20 år. 
Även Harrys bästa vänner Hermione Granger (Emma Watson) och Ronald Weasley (Rupert Grint) gör ett nästan felfritt framträdande.
Resten av ungarna har ingen stor roll, men kan fortfarande köpas som framtida magiska under.
Vuxna
Maggie Smith, Richard Harris, Alan Rickman, Robbie Coltraine, Richard Griffiths och Ian Hart har de största rollerna och dem är totalt felfria i skådespelarsammanhang! 
En som speciellt passar perfekt för sin roll är Alan Rickman som spelar läraren Severus Snape.
 
Soundtracket är otrooligt bra! Geniet John Williams har komponerat världens mest igenkännande signatur. Musiken driver spänningen framåt så att du nästan vill hoppa upp ur din gosiga soffa och hoppa in i filmen. 
 
"Harry Potter och de vises sten" har både lugna fridfulla scener, spännande scener och mystiska scener och en rekomendation för människor i alla åldrar! Den gör det som förväntas av den. Du ramlar inte av stolen av beundrande häpnad, men du njuter av hur magin får liv och hur imponerande gjord den är. 
 
Nackdelar
Jag, som troget HP-fan, vill verkligen inte tala illa om den här filmen. Men tyvärr finns det brister som är värt att tala om.
 
Den första halvan av filmen är ren njutnig. All dialog flyter samman med spänningen på ett bra sätt! Ingenting är onödigt, men plötsligt händer det något. 
Den andra halvan av filmen blir plötsligt väldigt stressad. Det är endast i dem mörka spänningsfyllda scenerna som det tänder till! Övriga tiden är bara fylld med meningslösa övertoner och dialog som bara är där för att försöka få tillbaka samma känsla vi hade i första delen. Men dialogerna förvandlas bara till irriterande jibber-jabber som inte är ett dugg intressant.
 
Jag hade även velat ha lite mer känslofyllda ansiktsuttryck i en del scener. 
- T.ex när Harry, Ron och Hermione stöter på den trehövdade hunden Fluffy. Visst, dem skriker till och det uppstår panik, men den paniken försvinner lika fort som den kom.
- Eller här Harry rotar runt i den avskilda avdelningen på bilioteket. Harry öppnar en bok och upp ur sidorna kommer ett stort skrikande ansikte. Jag personligen skulle ha skitit ner mig, men Harry bara gör en smått besviken min och stänger den. 
 
Jag kan också klaga lite på miljön. Det känns som om det är juletider genom hela filmen. Chris Columbus har tänkt lite för mycket "Ensam Hemma". 
 
Sammanfattning
"Harry Potter och de vistes sten" är en fantastisk filmadaption av en otroligt bra bok. 
Jag skulle rekommendera den här filmen för människor alla åldrar!
Den håller sig ganska bra till boken och trots filmens småfel tycker man om den.
 
Jag ger "Harry potter och de vises sten" 7/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: