Cinderella

Förmodligen den tjejigaste Disneyfilmen: Cinderella (1950)
 
 
I rollerna: Ilene Woods, Eleanor Audley, Verna Felton, Rhoda Williams, James MacDonald, Luis Van Rooten, Doc Barclay, Lucille Bliss, June Foray & William Phipps
Regi: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson & Hamilton Luske
Manus: Bill Peet, Erdman Penner, Ted Sears & Charles Perrault
Genre: Animation, Family, Fantasy
 
Kortfattad handling
Föräldralösa Cinderella växer upp med hos sin svärmor, hennes två elaka döttrar och en lömsk katt och blir tvingad till att bli deras "kökspiga".
 
Fördelar
"Cinderella" är en riktig klassiker som fått lite av en "tjejstämpel". Filmens tema tyder mer på att det är flickor som uppskattar filmen mest. Visst kan filmen även uppskattas av pojkar, men större delen inte.
 
Filmen är bra gjord och bra tecknad. Vissa skulle säkert klaga på animationen, men kom igen! Den är gjord för mer än 60 är sedan! 
 
Många kanske inte snappat upp detta, men filmen visar väl skillanden mellan godhet och ondska.
T.ex: Cinderella går i korridoren på väg till svärmoderns rum. I Korridoren är allt ljust, fint och ger intrycket att man tittar på en mycket lycklig film. Men när Cinderella sedan går in i svärmoderns rum blir allt mörkt och dystert. Allt är svart. Svärmodern är klädd i mörklila och ser väldigt ond ut, och det är bara Cinderella som fortfarande är ljus. Godhet vs. Ondska.
Jag tyckte även att karaktärerna prickade in på godhet och ondska. Cinderella är den goda, svärmodern är den onda och styvsystrarna är dem omedvetet onda. Mössen utstrålar enorm godhet och rinsen är den totalt omedvetna - han har ingenting med någonting att göra, så varför jag överhuvudtaget nämner honom har jag ingen jävla aning om...Jag är väl dum, eller nåt.
 
Jag vet inte riktigt vad jag mer ska skriva här, för det var ingenting speciellt som stack ut.
Så vi tar felen i stället!
 
Nackdelar
Jag såg halva "Cinderella" för första gången för 12 år sedan och minns inte ett skit, så jag tänkte se den igen. Well...?
 
Det är inte det att den är dålig...men jag kan inte säga att jag uppskattade den speciellt mycket. Handlingen är väldigt splittrad. Det händer bara en massa småsaker hela tiden fram till den sista halvtimmen - då kommer vi till den ordentliga handlingen. Jag hade velat haft full rulle från första början med 10 minuters uppbyggnad istället för 40 minuter.
 
Det är ju klassiskt för en Disney att ha massa sångnummer. Jag tyckte musikalnumren var OK, men en del sånger tillförde ingenting och hade inte behövt vara med överhuvudtaget. T.ex när Cinderella skrurar golvet - en 3 minuter lång sång som inte tillförde något av intresse. Det slutade med att jag spolade fram tills den var slut.
 
Våra sidokaraktärer, i detta fall mössen och katten, ska, enligt Disneys klassiska sed stå för filmens humor. Men det här var inte roligt. Det var lite smådråliga situationer men knappast något man skrattade åt. Jag är ledsen, men Cinderella innehöll ingen humor.
 
Och jag tyckte inte om rösterna heller. Cinderella har en mycket tråkig och opersonlig röst, styvsytrarna var allmänt irriterande och man hörde inte vad mössen sa. Den enda rösten jag gillade var Katten. Synd att han inte kunde prata...
 
Och jag tyckte verkligen inte om att prinsen inte hade någon som helst scentid eller dialog. Hur mycket scentid fick han egentligen? 2 minuter? Bättre kan ni väl? Han är ju trots allt på omslaget?
Cinderella och prinsen hade knappt någon dialog med varandra. Vi får inte reda på vad han är för slags person eller någonting. Det enda vi får reda på är att han är en prins, att han kan dansa och att han förmodligen är ganska k*t, eftersom han blir "P12's-kär" efter 2 minuter. 
 
- "Hej! Mitt namn är Prins El Desperado! Snygga skosnören, ska vi hångla?".
 
Sammanfattning
Jag vet, det är en klassiker och en film man bara måste tycka om.
Men tyvärr! Jag tror inte att "Cinderella" är till för dem som inte växt upp med filmen och inte känner av nostalgin.
 
Jag ger "Cinderella" 5/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hp filmerna!

Svar: Dem kommer så småningom!
Niklas Johansson

2012-10-09 @ 10:36:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: