Blade Runner

Om du förstår den är den ett mästerverk. Om du inte förstår den...är den väldigt tråkig: Blade Runner (1982)
 
 
I rollerna: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah, William Sanderson, Brion James, Joe Turkel, Joanna Cassidy & James Hong
Regi: Ridley Scott
Manus: Hampton Fancher, David Webb Peoples & Philip K. Dick
Genre: Drama, Sci-Fi, Thriller
 
Kortfattad handling
Blade Runner'n Deckard (Harrison Ford) måste spåra och döda fyra replikanter som kapat en rymdfärja och vars mål är att, på jorden, finna sin skapare.
 
Fördelar
Blade Runner har kallats den bästa sci-fi filmen genom alla tider, och om jag hade förstått den hade jag säkert hållit med.
Jag kan säga redan nu att jag inte gillade den här filmen, men jag ska ändå skriva de fördelar jag kunde hitta.
 
Skådespelet ska man inte klaga på. Harrison Ford är en av de bästa skådespelarna någonsin och kommer aldrig i hela sitt liv bjuda på dåligt skådespel. Men väntar du dig samma Harrison Ford som i t.ex "Star Wars" eller "Indiana Jones" kommer du att bli besviken. Men som sagt, bra skådespel trots brist på dialog.
Även filmens huvudskurk Roy Batty (Rutger Hauer) bjuder på mycket bra skådespel. Det är väldigt synd att han knappt är med i filmen. Hade han fått mer scentid hade jag förmodligen gillat den mer än vad jag gjorde, för han var en av de bästa i filmen.
 
Det bästa utav allt är den underbara scenografin. I en del scener kan man knappt förstå att den här är gjord på tidigt 80-tal. Underbar scenografi med en vacker framtidsvärld och beundrandsvärd perfektion och syn på detaljer. Där prickade verkligen Ridley Scott rätt. 
 
Det som också är bra är filmens originalitet. Nu tyckte jag inte om själva storyn, men jag måste ändå ge lite cred för någon sånt här har jag aldrig tidigare sett.
 
Det är nästan lite synd att den här filmen har blivit en sådan klassiker - för du är helt enkelt inte tillåten att inte tycka om Blade Runner. Tycker du inte om Blade Runner anses du som en smaklös idiot som inte kan någonting om film. Jag anser själv att jag kan film, men tyvärr - Jag tyckte verkligen inte om Blade Runner.
 
Nackdelar
Som jag nämnt ovan, så är du inte tillåten att inte tycka om Blade Runner. Det har blivit en klassiker och har samlat på sig väldigt många fans under alla år. 
Tycker du om Blade Runner blir du accepterad. Tycker du däremot inte om Blade Runner är du automatiskt en idiot - så funkar tydligen systemet.
 
Jag tyckte inte om Blade Runner. Jag tyckte att att det var en otroligt långtråkig, förvirrande och hopplös film som man bara inte kan tycka om...om man inte förstår den!
Och jag vet, med all säkerhet, att det kommer komma någon liten besserwisser och säga "Du kan inte säga att du 'inte förstår'. Du måste ha en anledning!"
Jag kan inte förklara varför jag inte förstår den. Jag bara förstår den inte! Det är som att inte kunna ett mattetal. Du kan inte förklara varför du inte klara av det. Det är helt enkelt bara svårt att förstå!
 
Som jag nämnde i "fördelar" så var skådespelet inget att klaga på. Men filmen innehåller knappt någon dialog överhuvudtaget. Det är mest Harrison Ford som knallar runt och tittar sig mystiskt omkring.
 
Men hela felet med filmen är att den är så ooootrooooligt tråkig! Det händer inte ett skit förrän i den allra sista kvarten! Två timmars förvirring leder upp till någonting som man tror man förstår, men som sedan visar sig vara något helt annat!
Och är det verligen nödvändigt att ha något slags romantiskt hokus-pokus mitt i allting? Harrison Ford har någon slags osynlig romantisk kemi med karaktären Rachel (Sean Young) som man inte kunde bry sig mindre om! 
 
I all förvirring spelade ingenting någon som helst roll, allt var ologiskt och jag fattade inte ett jävla skit! 
 
Sammanfattning
Jag är ledsen! Hata mig hur mycket ni vill, men jag tyckte verkligen inte om Blade Runner. Det här är helt enkelt en film man måste förstå sig på för att tycka om.
Vissa människor förstår den, vissa gör inte -  jag var en av dem.
 
Jag ger "Blade Runner" 3/10
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller med, den var sjukt tråkig och obegriplig!

2017-10-22 @ 00:47:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: