The Lorax

Dr. Seuss': The Lorax (2012)
 
 
I rollerna: Zac Efron, Taylor Swift, Danny DeVito, Ed Helms, Rob Riggle, Jenny Slate & Betty White
Regi: Chris Renaud & Kyle Balda
Manus: Ken Daurio & Dr. Seuss
Genre: Animation, Komedi, Familj
 
Mycket kort handling
En 12-årig pojke letar efter det enda som kan få honom att vinna sin drömtjejs hjärta. För att hitta det han letar efter måste han upptäcka historien om "The Lorax".
 
Fördelar
"The Lorax" är helt klart riktad år små barn, vilket märks väl i animationen.
Det är en annan slags färg på animationen än det är i t.ex en disneyfilm. Färgerna är skarpare, drömlika och mer "barnvänliga". Färger som orange, rosa, gul och babyblått får mycket större utrymme än i "vanliga" animerade filmer. 
Men jag tyckte inte det gjorde någonting. Det var i alla fall inte dålig, tvärtom.
 
- Animationen är galant! Snygga färger som mixar bra med varandra och skapar det där "lilla extra" som gör en film till en saga.
Men det märks mycket tydligt att den är riktad till små barn. Jag fick lite "barnprogram-på-disney-channel-känsla".
 
Men bästa och starkaste i filmen är Danny DeVito som The Lorax. Rösten passade till karaktären och han var faktiskt förvånande rolig.
 
Det var det som chockerade mig mest med den här filmen. 
- Den var ROLIG. Kanske inte "skrattar-så-man-får-ont-i-magen-rolig", men helt klart komisk. Och för små barn är det garanterat en skrattfest.
 
Soryn är kort, enkel och sprider ett mycket tydligt budskap.
 
"Var rädda om miljön nu barn!"
 
- Och ja, det är ju bra att det kommer en sådan film. Men den finns nog andra val av miljöfilm som är snäppet bättre.
 
Nackdelar
Att en skäggig 25-årig Zac Efron ger röst åt en 12-årig pojke är inte bara otroligt ogenomtänkt utan också väldigt, väldigt dumt.
Att sedan Taylor Swift, vars skådespelartalang är dold i avgrunden, ger röst åt kärleksintresset Audrey är bara ännu dummare.
Och slutligen är det 90-åriga Betty White som ger röst åt en onödigt hipp farmor, vars enda anledning är att gamlingar ska bli lockade att ta med sitt barnbarn på bio som täpper igen locket på dumburken.
 
Filmen är rolig och har en enkel och intressant story. Men filmens övertydliga budskap tränger igenom hela filmen som en vass kniv, vilket gör att handlingen knappt blir någonting annat är en miljöskola för barn.
- När samma budkap upprepas om och om igen blir det ytterst tröttsamt och förstör handlingen.
 
En sak som jag inte förstod mig på var ett musikalnummer mitt i filmen. 
En redneckfamilj skuttar glatt omkring som pilska små kaniner och sjunger något i stil med "Hugga träd, hugga träd, hugga träd". Jag kommer inte ihåg exakt var de sa, men det var i alla fall en illa placerad maktsång.
- Man ska vara rädd om miljön, menar de i filmen. Men varför har de då valt att använda den lyckligaste låten till ett sådant hemskt ämne som att förstöra miljön?
Låten är glad och sprallig, när den egentligen borde vara mörk och dyster. 
Fel Nr. *****.
 
Danny DeVito var bra som "The Lorax". Han var rolig och blev en omtyckt karaktär. Men sedan fanns det ingenting som kunde backa upp det.
Den andra "huvudpersonen" The Once-ler ser precis ut som Håkan Hellström
- Under hela filmen kunde jag inte sluta tänka på att det såg ut som han. Och jag avskyr falsksångaren i egen hög person - Håkan Hellström. Så den karaktären vann mig inte.
 
Sammanfattning
Om du har barn så skulle jag rekommendera att du ser "The Lorax" med dem. De kommer säkert att gilla den. Men om du däremot inte har ungar kommer du nog finna filmen smått komisk, men tyvärr inget som håller i längden.
 
Jag ger "The Lorax" 5/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: