Falling Down

William Foster vill bara hem för att fira sin dotters födelsedag, men det här är inte hans dag. 
Vardagliga problem som t.ex bilköer börjar tänja på Williams tålamod. När han efter mycket vardagliga orättvisor träffar på två gängmedlemmar tar tålamodet slut. Affärer vandaliseras, vapen avfyras och människor ligger på marken. Detta väcker uppmärksamhet hos den snart pensionerade polisen Prentergast som blir besatt av att få fast den galne mannen i vit skjorta och svart slips.
 
Jag tror att alla som sett Falling Down känner sympati för huvudkaraktären. Vardagliga problem som bilkö, hetta, trasig AC, surrande flugor, vägarbete, skrikande ungar och tutande bilar är ett helvete. 
Redan in den inledande scenen när Foster (Michael Doughas) sitter fast i en bilkö med tutande bilar börjar man le igenkännande.
Nu kanske jag inte skulle ta fram ett maskingevär och skjuta vilt omkring mig, men jag vet inte hur många gånger jag har velat ta ut min ilska på dessa dagliga orättvisor.
Det är inte ofta man känner sympati för en galen gubbe med automatvapen...
 
Vår andra huvudkaraktär är polisen Prentergast (Robert Duvall) som är på sin sista arbetsdag innan pensionen. För sin frus skull har Prentergast kontorsjobb istället för att vara en patrullerande polis. Varje dag får han ta skit från sina kollegor för att de tror att han har kontorsjobb för att han är rädd.
Här har vi de två huvudkarakrärerna på varsin sida. På ena sidan har vi William Foster som tar ut sin ilska och frustration på den orättvisa världen. På den andra sidan har vi Prentergast som istället sväljer frustrationen han har över sina kollegor och sin fru som tvingar hom till detta. 
 
Filmen har mycket välgjorda karaktärer och mycket bra karaktärsuppbyggnad. 
I början framstår Foster (Douglas) som filmens "hjälte" som försöker överleva i vårt dagliga samhälle. Denna bild förändras dock ganska snabbt efter att han börjar skjuta folk...
Men redan innan han går loss på världen började man långsamt förstå att den här killen inte mår riktigt bra. Man hann inte ens tänka efter på att man förstod det. Man bara förstod det. (Jag hoppas att ni inte blev förvirrade).
 
Filmens uppbyggnad är i en klass för sig. Det börjar med lite småproblem och går käpprätt utför.  
Filmen växlar mellan Fosters galna framfart i staden och Prentergasts lugna polisliv bakom skrivbordet, och detta gör att man lätt kan hänga med i handlingen utan förvirring. 
 
Falling Down är av genren Drama/Thriller, men jag skulle vilja lägga till Komedi. Visst, huvudkaraktären begår galna brott, men samtidigt så är den rolig rakt igenom. Även om William Foster beter sig som en galning så märker man ändå att han ser det hela lite humoristiskt. Det märker man på sättet han agerar när han möter andra människor som han finner står för orättvisa. Det är roligt. Jag skrattade en hel del genom den här filmen.
Jag skulle säga att det här är en mörk komedi.
 
Jag vill också ge lite cred till sidokaraktärerna. Väldigt trovärdiga. Jag satt och tänkte: "Ja, jag kan absolut föreställa mig att han är så där på riktigt." Även om inte sidokaraktärerna är med i fler än 1-4 scener var så utgör de ändå en stor del i handlingen och det är tack vare dem som gör att filmen är så bra som den är. 
 
Falling Down är regisserad av Joel Schumacher. Han gjorde det här väldigt bra. Väldigt bra och hållbar handling, intressanta kameravinklar och bra skådespeleri. Bra jobbat Joel!
Det är förresten han som även gjort "Batman Forever" och "Batman & Robin"...Vad fan hönde där egentligen? Hur går man från något så här bra till...DET? Obegripligt.
 
I slutändan skulle jag säga att Falling Down är en mycket bra film. Det finns i stort sett allt man letar efter: Action, drama, komedi och trovärdiga konversationer. 
 
Falling Down får betyget: VÄLDIGT BRA
 

Hoppas du tyckte om min recension. Har du något förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Rölf

Recensera Jurassic Park!

2012-07-16 @ 22:26:46
Postat av: Christer

Jag skulle vilja ha en utförlig recension av "The cure for Insomnia". Väntar...

2012-07-17 @ 08:08:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: