Julkalendern 2012 - Avsnitt 1

En uppföljare till den älskade julkalendern "Mysteriet på Greveholm". Bra eller dåligt?: Julkalendern 2012 - Avsnitt 1 
 
 
I rollerna: Sanna Persson, Rikard Ulvshammar, Saga Petersson, Axel Paulander, Sven Ahlström, Pierre Lindstedt, Ivar Sandin & Klara Zimmergren
Regi & manus: Dan Zethraeus & Jesper Harrie
Genre: ...öööh...julkalender?
 
Fördelar
Till att börja med har jag, sedan jag fick reda på att 2012's julkalender skulle vara en fortsättning på en av mina favoriter, varit väldigt negativ till både koncept och idé.
- Finns det verkligen så få idéer till julkalendrar att ni måste dra upp en av de mest älskade julkalendrarna ur graven? Tydligen!
 
Tycker jag det är bra eller dåligt?
- Jag tycker det är dåligt! Men några saker lyckades de faktiskt princka in rätt!
 
1. Den kända signaturmelodin har inte bytts ut mot någon annan hemsk melodi. Och detta blev jag glad över då jag hade förväntat mig att de skulle använda sig av något modernare för att locka ungar som inte sett det ursprungliga "Mysteriet på Greveholm".
 
2. Spökena Jean och Staffan är kvar i slottet. De komiska figugerna som bjuöd på många skratt i Julkalendern 1996 är tillbaka 2012 för att förhoppningsvis göra samma sak igen. För tyvärr så tror jag att de är de enda som kan rädda denna julkalender.
 
3. Slottet ser ungefär likadant ut som det gjorde för 16 år sedan. Lite förändrat har det blivit, men det funkar för historien om familjen Olsson som förmodligen renoverade under deras vistelse i slottet. 
 
4. En karaktär, vars namn jag inte vet men som spelar en kommungubbe, gillade jag faktiskt. Han var rolig och hade ett bra uttryck. Synd att han förmodligen inte kommer att vara med i något mer avsnitt.
 
5. Skaparna av "Mysteriet på Greveholm" har även skapat uppföljaren. Jag är bara glad att de är tillbaka så att inte någon jävla sopskalle förstör det mer än vad som kommer att ske.
För det kommer att ske!
 
Nackdelar
Jag visste att det skulle gå åt helvete.
 
För det första är den nya storyn om hur de kommmer till att flytta till slottet inte ens i närheten lika bra som den var i originalet. 
Mamman ser annonsen "Slott säljes" i tidningen och utropar "JA"
- And that's it... Inga mysterier, missförstånd eller liknande. Hur ofta hittar man en annons om ett slott som säljs och inte reagerar över det?
 
Och alla referenser till den gamla serien blir snabbt uttjatad. 
- Repliker som "Ska vi flytta till landet", "Titta! Spöksnor!" och "Det finns inga spöken" nämns åter igen som någon slags referens till den gamla serien. 
Även saker som att pappan arbetar och vill ha lugn och ro, att de som säljer slottet vill bli av med det så fort som möjligt och att ungarna "liknar" Ivar och Lillan från originalet är referenser till gamla serien.
- Skillanden är att man så lätt märker att de klämmer in dessa saker bara så att vi gamla rävar ska känna igen oss. Men istället för att bli glad av dessa referenser blir jag bara arg och irriterad över att de försöker för mycket.
 
Sedan är inte skådespelat något att hurra över. Jag vill inte påstå att barnskådespelarna 1996 var speciellt talangfulla, men de de var mycket bättre än dessa två irriterande klot till skådespelare.
Även de vuxna hade jag svårt att tycka om:
 
Mamma Kicki (Sanna Persson) - känd från humorserien HippHipp.
Pappa Stig (Rikard Ulvshammar) - känd från humorserien Grotesco.
- Det käns som om de endast blev valda för att männsikor födda på 80-talet skulle känna igen kända ansikten, och dämed blir mer lockade till att se serien. 
Fusk kallas det, i min mening. Satsa på bra och trovärdiga skådespelare istället.
 
Det fanns faktiskt ett ställe där jag skrattade. Men de skratten dog ganska snabbt då den sämsta fake-råttan jag sett entrar scenen. 
 
"Den klättrar uppför trappan!"
- Nej? Det är någon som drar i ett synligt snöre så att den svävar uppför trappan!
"Där spinger den!"
- Nej?? Den rullar fram på fyra små hjul och styrs av en person som förmodligen aldrig någonsin styrt en radiostyrd leksak.
"Fånga den!"
1 minut senare: "Jag har den!"
- Jahapp...så fick vi även en scen med en vuxen människa som kravlar omkring på ett dammigt golv i hopp om att fånga en råtta på flykt. Roligt.
 
Sammanfattning
Så, blev jag lockad till att fortätta följa "Mysteret på Greveholm - Grevens återkomst"?
- No, not really!
 
Med ännu sämre skådespel, hemska barn, ointressant story och en taskig inledning säger jag tack och hej och går och tittar på "Sunes Jul" istället!
 
Jag ger "Julkalendern 2012 - Avsnitt 1" 3/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på någonting annat du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: