LOTR: The Return of the King

Snart stannar LOTR-tåget: LOTR: The Return of the King (2003)
 
 
I rollerna: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, John Rhys-Davies, Orlando Bloom, Dominic Monaghan, Billy Boyd, Bernard Hill, Miranda Otto, Liv Tyer, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Karl Urban & Andy Serkis
Regi: Peter Jackson
Manus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson & J.R.R. Tolkien
Genre: Action, Adventure, Fantasy
 
Kortfattad handling
Aragorn leder människorna till krig mot Sauron's armé för att Sam och Frodo ska kunna ta sig in i Mordor och förstöra ringen.
 
SPOILER ALERT! 
Ja, jag kommer att spoila här också. Du är härmed varnad!
 
Jag skiter i att ha överskiften "fördelar" som jag brukar ha eftersom detta mer är en hyllning än en recension
Den episka avslutningen av en episk trilogi. 
Så, i inledningen av filmen får vi en intressant historia om hur Smeagol blev Gollum. Smeagol och någon kille sitter och fiskar och stöter på ringen i vattnet, och ringens styrka är så stark så att det slutar med att Smeagol stryper den här killen jag inte kommer ihåg namnet på. 
Efter detta får vi se exakt hur han blir Gollum. Och detta är en mycket mörk historia. Han var en vanlig (vad han nu var) som råkade finna den mest ondskefulla ringen i världen, och denna ring gör att han blir till en ynklig stackare som kravlar runt på alla fyra. 
Han förändras helt. Vi stöter på en närbild på Gollum när han tar en stor tugga av en rå fisk så att fiskens inre flyger åt alla håll och kanter.
- Och usch vad det är vidrigt! 
 
Vi hoppar till Gandalf, Aragorn, Legolas och Gimli och deras ankomst till Isengard där Merry och Pippin mosat allt motstånd med hjälp av ett dussin stora talande träd. Och här är det en grej jag funderat på.
En stor och viktig del av handlingen har klippts bort från bioversionen och återkommer istället endast i Extended Edition. 
EXTENDED EDITION SPOILER ALERT!
Om du inte sett Extended Edition bör du undvika att läsa detta och istället skrolla ned tills du läser "SLUT PÅ SPOILERS!".
 
Men i alla fall: 
Det som klippts bort från bioversionen är vad som händer med Grima och Saruman, och detta är för mig helt obegripligt. Eftersom Saruman är en såpass stor och betydelsefull karaktär borde vi få reda på vad som händer med honom. Istället får vi i bioversionen inte veta någonting. Gandalf och Saruman pratar med varandra, men får vi bara se hur alla går därifrån.
- Såååå...vad hände med Saruman? Blev han fast i tornet för alltid? Dog han? Blev de vänner igen? Förvandlades Saruman till en stor rosa kanin? De som inte sett Extended eller inte läst boken har inte en aning om vad som händer och måste istället gissa.
- Så jag fattar inte riktigt varför detta klipptes bort från bioversionen. Det borde ha fått vara kvar.
Det som istället händer är att Grima knivhugger Saruman, Legolas skjuter Grima och Saruman faller ned från tornet och spetsas på någon vass pryl på marken. Där dog han. Awesome! - nästa scen!
SLUT PÅ SPOILERS!
 
Gandalf och gänget får tillslut reda på att Sauron planerar att anfalla Minas Tirith. Minas Tirith är som någon slags huvudstad i människovärlden och styrs av det största arslet i hela världen, Denethor, Boromir och Faramirs far.
Och efter Boromirs död skickar Denethor ut Faramir för att ta tillbaka en stad som numer är fylld med orcher. Han vet att han skickar sin son till döden, men ändå är han fast besluten att skicka dit honom. Och detta är en av de bästa scenerna i hela trilgin.
- Faramir och ryttarna rider ut mot staden, orcherna skrattar elakt och drar sina vapen, allt är i Slow-Motion och man känner hur känslorna verkligen kommer fram år alla vrår. Allt detta händer medan Pippin sjunger en dyster visa. 
- Ja, den här scenen är helt fantastiskt. Kanske en av de bästa scenerna någonsin.
 
Vi hoppar till Frodo, Sam och Gollum som sakta men säkert tar sig allt närmare Mordor. Men Gollum sprider lömska planer bakom deras ryggar och planerar att mörda dem. Sam hör detta och ber honom att dra åt helvete (ungefär...)
Men Frodo, som ser Gollum som den enda som vet hur det är att bära ringen, vill inte skicka iväg honom. 
Och på grund utav att Frodo litar på Gollum har han kraften att manipulera Frodo så mycket att han tillslut ber Sam att försvinna. 
- Och det här är en väldigt ledsam scen. Personligen tycker jag att det är den värsta scenen i filmen (och nu menar jag inte "värst som i "dåligt" utan jag...ni fattar!). Sam gråter, Gollum skrattar och Frodo går därifrån med en bister min.
 - "DOUCHE! Vilken jävla idiot du är Frodo!" tänker jag alltid när jag stöter på den här scenen. Den är väldigt känslomässig för alla som lärt sig att älska våra två huvudkaraktärer. 
 
Vi hoppar vidare till kriget vid Minas Tirith. Hur går det där då? Good news?
- Not really! Människorna är kärda och Denethor fortsätter att vara det största arslet i världen. 
Men då dyker Theoden of Rohan upp med en armé och kör over fienden. Men hör och häpna - det är inte slut än!
Aragorn, Legolas och Gimli hoppar upp ur en båt, och med sig har de en armé av döda. 
- That's ringht! Döda människor som dödar orcher - hur är det INTE awesome?
Och eftersom de redan dött kan de ju inte dö igen, vilket då borde betyda att kriget är över?
- Ja. Men oj, det var konstigt. Halva filmen är ju kvar, vad ska hända nu?
 
Jo: Vi fortsätter att hoppa runt som en jojo och hamnar tillbaka hos Frodo och Gollum där Gollum lurar in Frodo i en fälla. En grotesk jättespindel anfaller ich sticker Frodo med gadden så han hmanr i någon slags koma. Men gissa vem som kommer till undsättning?
- TADAAA! Sam studsar fram och sticker svärdet i spindeln! Jadu Sam, du har gått från att vara "vännen" till "hjälten". Grattis!
Och när Frodo tillfångatas av orcher följer sam efter och dödar alla som kommer i hans väg.
- DUDE! Vem är du och vad har du gjort med Samwise Gamgi? Awesome!
 
Och i Minas Tirith är det bestutsdags. Aragorn, Gandalf, Legolas och i stort sett varenda människa som finns kvar bestämmer sig för att marchera till Mordors svarta port, locka ut Saurons armé för att Frodo och Sam ska kunna gå obemärkt genom Mordor. 
- De offrar alltså sig själva för att Frodo ska kunna få en chans att lyckas. Fantastiskt. 
Och de fightas mot en armé som helt klart har övertaget samtidigt som Frodo och Sam med egna ögon kan se Mount Doom. De kommer in i berget, de ser lavan och Frodo står med ringen bara centimeter från stupet.
- Men han släpper inte taget om ringen. Han vänder sig om, sliter ringen av kedjan och säger "The ring is mine!".
 
.......NEEEEEEEEEJ!!!
 
- Första gången jag såg det kunde jag inte tro mina ögon! Men alla arga känslor som fyllde min hjärna försvann ganska snabbt då Gollum dyker upp och faller ned i lavan tillsammans med ringen.
Och här dör onskan. Ringen är borta och tornet med det flammande ögat faller episkt ned och exploderar så att det som tidigare varit ett torn nu är småsten.
 
Och när detta nu är slut är det fortfarande ungefär 30 minuter jvar av filmen...så vad fan kommer hända nu?
- Och ja, jag kan erkänna att den här halvtimmen stundtals blir lite seg, men bara "lite seg". För vi får se hur alla vänner träffas igen, kramar om varanrda och skrattar för första gången på evigheter och allt är bara väldigt lyckligt.
Vi får se hur Frodo, Sam, Merry och Pippin återvänder till The Shire för att leva sina gamla liv. Och att se The Shire igen var en upplevelse eftersom man bara sett mörker i 2½ film. Det var underbart att de den sagolika miljön igen.
 
Och filmen slutar väldigt känslomässigt. Frodo har beslutat sig för att lämna Shire och följa med alverna. Och det är sååå känslomässigt att se hur de Merry, Pippin och Sam en efter en säger hejdå till sin älskade vän. De kramas, gråter och om du inte känner dig ledsen eller känner att du skulle kunna gråta...då är det någon fel på dig!
 
Med detta känslomässiga och otroligt fantastiskta slut tar vi farväl av den bästa trilogin i filmens historia.
 
Jag behöver ingen sammanfattning. Det här var ingen recension - det var en hyllning.
- Jag vill hylla J.R.R. Tolkien, Peter Jackson och ALLA som gjort den här trilogin till det bästa som någonsin visats på bioduken.
 
Jag ger "LOTR: The Return of the King" 10/10
 
 
Ja, det var det. Har du någon fråga eller ett förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag!
 
// Nicke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Erika

Stör mig också som bara den att de klippt bort Sarumans scen, plus att de klippt bort så mycket när de kommit in i Mordor!

Svar: Ja, jag fattar inte riktigt varför så värdefull information försvinner. Ganska obegripligt.
Niklas

2012-12-18 @ 20:16:08
URL: http://eerikalarsson.blogg.se
Postat av: Kajsa

Men det här kan ju vart den bästa recension, förlåt hyllning jag läst. Såg sista filmen häromdagen och började förstrött fundera på "whatahell hände med saruman?!" . Sett konungens återkomst rätt många gånger men aldrig tänkt på det innan, konstigt nog. Hur som, gjorde det jag alltid gör när jag undrar något; Frågar Google. Och poff, så var din fantastiska recension / hyllning på skärmen. Så förutom svar på min fråga så fick jag även läsa en riktigt underhållande recension /hyllning. Dock liiite besviken på att han inte blev en rosa kanin. Det hade ju verkligen vart "SURPRISE". Nog tjötat. Ha en bra dag hörredu.

Svar: Det tackar vi för! :) Jävligt bra rulle det där!
Niklas

2013-07-20 @ 11:12:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: