The Raid: Redemption

En underhållande och extremt brutal non-stop actionfilm: The Raid: Redemption (2011) 
 
 
I rollerna: Iko Uwais, Joe Taslim, Donny Alamsyah, Yayan Ruhian, Pierre Gruno, Ray Sahetapy, Tegar Satrya, Iang Darmawan & Verdi Solaiman
Regi: Gareth Evans
Manus: Gareth Evans
Genre: Action, Crime, Thriller
 
Kortfattad handling
Ett  välbeväpnat S.W.A.T-team blir fast i en byggnad vars hyresgäster leds utav en hänshyslös knarklangare.
 
Fördelar
Vi får här se kanske de bästa fightscenerna på 15 år. Action på hög nivå! Filmen fokuserar enbart på vålsamheter och är inte rädd för att hålla igen. Tycker du till exempel att det är obehagligt när någon helt obesvärat slår in skallen på någon med en hammare måste jag tyvärr meddela att det här inte är rätt film för dig!
Men jag märkte speciellt en sak. 100 minuter går fort när man har roligt! 
Filmen är från Indonesien, men det gör ingenting när "The Raid: Redemption" består av 95% brutal action och bara 5% dialog.
Det finns inte så mycket fördelar att räkna upp p.g.a filmens simpla handling, så jag lämnar det med att säga att det här är en av de bättre fightfilmerna i modern tid.
 
Nackdelar
Det finns en hel del nackdelar här. Det största felet jag hittar är att det inte är någon som helst karaktärsuppbyggnad. Vi får inte veta någonting om någon! Så man sitter genom hela filmen och inte bryr sig om vem som kommer att leva och vem som kommer att dö. För att få en fantastisk actionfilm behöver man två saker. Bra actionscener och välbyggda karaktärer. Här får vi bara en, och det förstörde lite. I vanliga actionfilmer vet man såklart om att "hjälten" kommer utrota allt motstånd och det är det man hoppas på, men i den här bryr man sig inte på samma sätt p.g.a dålig karaktärsuppbyggnad. 
Sedan är även filmen från början till slut väldigt förutsägbar, ungefär på samma sätt som en "Fredag den 13:e-film".
Så fort vi introduceras till en ny karaktär så kan vi se direkt om personen kommer att dö eller inte.
Även filmens lilla twist var ganska förutsägbar. Besvikelse. Ska man ha en twist är det lika bra att göra den ordentligt. När twisten inträffade utropade jag ett ironiskt "skräll". Det var dåligt.
Sista klagomålet jag har är filmens ljudeffekter. Javisst, det här är en lågbudgetfilm, men de borde ändå ha kunnat få till ljudeffekterna bättre. I vissa scener låter knytnävslagen mer som en gammal "western-pistol" än en knytnäve. Det var som att utrustningen gått sönder och de var tvungna att använda "Windows Movie Maker" istället.
 
Sammanfattning
Trots en förutsägbar handling och brist på karaktärsuppbyggnad är det här en mycket underhållande film. Ett klockrent val om du vill uppleva  brutalt våldsam action som aldrig tar slut.
 
Jag ger "The Raid: Redemption" betyget 8/10
 
Hoppas du tyckte om min recension. Har du något förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag! 
 
// Nicke
 
 
 
 
 

The Avengers

Filmen som alla "Marvelfans" har väntat på: The Avengers (2012)
 
 
I rollerna: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgård & Samuel L. Jackson
Regi: Joss Whedon
Manus: Joss Whedon & Zak Penn
Genre: Action, Fantasy
 
Kortfattad handling
När världen hotas av undergång försöker Nick Fury, chef för fredsbevarende byrån S.H.I.E.L.D rekrytera ett team superhjältar - Hulken, Iron Man, Captain America, Thor, Black Widow och Hawkeye, för att stoppa den onda Loki.
 
Fördelar:
Vi hörde redan 2008 talas om att det skulle komma en film med alla superhjältar samlade, och här, år 2012, har vi den nu.
The Avengers är rakt igenom en mycket underhållande film! Alla actionscener är enastående! Man lade mräke till hur välplanerat varje actionscen var.
Och superhjälten som stal showen var helt klart Bruce Banner/Hulken. Varenda actionsekvens han var med i fick mig att brista ut i ett stort leende. Otroligt häftigt!
De andra hjältarna gjorde också ett mycket bra jobb. Tony Stark/Iron man kan inte misslyckas. Hans humoristiska stil smälter felfritt in i denna actionfyllda rulle.
Steve Rogers/Captain America gör det han ska - Är stark och kastar runt sin sköld.
Thor...är som han är...BADASS!
Även Black Widow och Hawkeye gör ett bra jobb.
The Avengers är också välbalanserad. Var hjälte fick i stort sett lika mycket filmtid, bakgrundshistorietid och maffiga actionscener (bortsett från Hawkeye, som jag kommer till lite längre ned i den här recensionen).
Alla skådespelarna från föregående filmer är med för att representera sin karaktär, bortsett från Bruce Banner/Hulken som i föregående film spelades av Edward Norton. Mark Ruffalo porträtterar här istället Hulken och gör det mycket bättre och trovärdigare än vad Norton gjorde. 
Tom Hiddleston spelar skurken Loki, och gör det fantastiskt! Han knallar runt med ett elakt leende så att man verkligen förstår att det är blodigt allvar! Efter den här filmen är Loki utan tvekan min favoritskurk när det kommer till superhjälte-filmer. Bra jobbat Tom Hiddleston!
- Jag kan inte säga att jag är ett stort fan av Marvel. Jag gillade Iron Man 1& 2, men kände ingenting speciellt över de andra. De var OK.
 
Nackdelar:
Filmen börjar lite stapplande och jag hängde inte riktigt med i introt, men det reds upp ganska snabbt när väl Loki gör entré.
Jag har sett Thor, Iron man och de andra filmerna som leder upp till "The Avengers", men jag gissar att de som inte sett dem kommer ha ganska svårt att hänga med.
Alla superhjältarna hade sin plats i filmen, men jag hade lite svårt att förstå varför Hawkeye överhuvudtaget var med. Visst, han är en agent som skjuter explosiva pilar, men det kändes som om han bara var i bild för lite extra, coola actionscener. Man fick liksom ingen riktigt bra uppfattning om vem han egentligen var och vad han gjorde där. Hade han inte varit med i filmen hade man knappt märkt någon skillnad. 
Även Black Widow har jag lite problem med. Jämför man henne med Iron Man, Hulken, Thor och Captain America så har hon inga superkrafter som sticker ut. Hon är bara bra på att slåss. Filmen hade mått bättre av att ha "superhjältar" som sticker ut istället för en duo som bara är bra på att slåss. 
 
Slutfighten i filmen är helt makalöst bra MEN man får aldrig riktigt känslan av att våra superhjältar är i någon fara. Det är lite för mycket TV-spelsfight än mustigt krig. 
Och jag kan inte säga att själva idén är särskillt originell. Loki vill "ta över världen". Det har ju aldrig hänt förut...
Är du ute efter en film med djupa dialoger och karaktärsuppbyggnad är det är inte filmen för dig. Är du däremot ute efter maffig action är det absolut rätt för dig!
 
Sammanfattning:
Bortsett från en svajig start och en handling som inte är särskilt speciell är The Avengers en måstefilm. Fantastiska actionscener, bra skådespeleri, bra regi och riktigt underhållande!
Jag kommer helt klart att se den här igen, kanske t.om att jag skaffar den på BluRay!
 
Jag ger "The Avengers" 8/10
 
 
Hoppas du tyckte om min recension. Har du något förslag på en film du vill att jag ska recensera? Let me know!
 
Ha en fortsatt trevlig dag! 
 
// Nicke